Hans Koolen: Stop met het aannemen van IT’ers

 
7 juli 2019

Philips Corporate IT focust minder op technologie, en meer op wetenschap en data. Daarom zoekt het bedrijf mensen met een MBA of een master antropologie.

Hans Koolen legt uit hoe Philips in tien jaar tijd een ander bedrijf is geworden. Om die omslag te kunnen maken (van producent van consumentenelektronica naar leverancier van medische oplossingen) is er op alle fronten vernieuwd en veranderd – ook op het gebied van Corporate IT. De strategieverandering werd al in 2006 door de raad van bestuur aangekondigd. Daarna volgende een lange rij veranderingen. De meest bekende is het afstoten van de verlichtingsdivisie in 2014.

Dat Philips zich op de zorg heeft gestort, is geen toeval. Een dag voor OP Day werd bekend dat de zorgkosten in Nederland voor het eerst op 100 miljard euro (per jaar) zijn uitgekomen. Hoewel we het met 11 procent van het bnp niet slecht doen vergeleken met andere landen, komen we (zonder ingrijpen) in 2030 op 200 miljard euro per jaar uit. De inzet van data en technologie zullen hierbij helpen. Maar het tempo van vernieuwing moet wel omhoog, ook bij Philips Corporate IT. Koolen legt uit dat het bedrijf recent van kwartaalreleases naar maandelijkse releases is gegaan in voor Enterprise IT. Ook Netflix – ooit een leverancier van dvd’s en VHS-videocassettes – heeft 12 releases, maar dan per uur. Kortom, de snelheid bij Philips moest in grote stappen omhoog.

Philips Corporate IT heeft het mes gezet in de 5.000 applicaties die in 140 datacenters op soms verouderde systemen draaiden. Ook is Philips anders gaan samenwerken met leveranciers. Koolen verwacht van zijn technologiepartners dat ze delen in pains en gains, zeker nu leveranciers na de rationalisatie van IT een aanzienlijk deel van hun omzet zijn kwijtgeraakt.

Uiteindelijk wil je als Corporate IT dat het bedrijf zo snel als mogelijk zijn doelen kan bereiken. In het geval van Philips is dat het positief raken van de levens van 3 miljard mensen in 2030. Philips Corporate IT voelt een verantwoordelijkheid om corporate omgeving als Systems or Record of SAP op zo’n manier in te zetten dat ze bijdragen aan de veranderingen in plaats van hem af te remmen.

Corporate IT-omgevingen hebben andere antwoorden nodig. Andere antwoorden vereist een andere manier van denken. Koolen stelt voor dat hiring managers hun aannamebeleid voor corporate IT-afdelingen bijstellen. Stop met het aannemen van alleen IT-ers. Stem de mix af op de behoefte van het bedrijf, neem wetenschappers aan, MBA-ers. Vorm nieuwe, snellere antwoorden op de organisatie vragen van morgen.