Het pontje en de brug

 
19 juli 2018

BLOG DAVID KOEKOEK

Tussen mijn huis en mijn werk loopt een rivier, de Amstel. Als je mij zou vragen wat de vereisten zijn om die rivier over te kunnen steken, dan zou ik waarschijnlijk komen op de volgende punten: droog, snel en goedkoop. Maar, op droog overkomen na, is dat niet wat ik wil.

Er zijn verschillende manieren om de Amstel over te steken. De meest voor de hand liggende keuze is het pontje of de brug. De brug is sneller, gratis en betrouwbaar. Het pontje is langzamer en kost 1 euro. Bovendien is het minder betrouwbaar en vaart het pontje onregelmatig. Als ik vanuit de vereisten โ€“ hoe kom ik droog, snel en goedkoop aan de overkant โ€“ zou redeneren, dan lijkt de brug de meest logische keuze.

Maar de brug is ook een brute onderbreking van mijn reis. Vanuit mijn huis fiets ik over een strook groen richting de Amstel waar ik aan mijn zijde het kabbelende water van de Amstel tref. De brug is onderdeel van de snelweg A10 met het drukke ochtendverkeer wat langs je raast. Op het pontje kom ik in contact met wildvreemden. Geniet ik van het water en het uitzicht. Kom ik even tot rust. Op de brug beweeg ik me tussen de uitlaatgassen, raast iedereen langs mij heen en raak ik buiten adem van de aanloop die nodig is om de brug op te komen.

Ik moest denken aan het pontje en de brug toen ik een gesprek had bij een IT-organisatie, die na jaren van bezuinigingen en tegenslagen het volledige contact met de business kwijt was geraakt. Het enige contact ging over bergen met tickets, veroorzaakt door incident op incident.

Wat de redenen ook mogen zijn, al te vaak is er binnen de IT-afdeling geen weet van de beleving bij de business. Verfrissend was het verhaal van een klant die de nieuwe digitale werkplek als een HR-project zag en de verschillende groepen medewerkers en hun beleving in kaart bracht alvorens een nieuwe werkplek te introduceren.

De beleving van de werkplek, van belangrijke IT-processen of van IT in het algemeen bepaalt het succes van de IT-organisatie. Niet de technische vereisten, dat zijn slechts randvoorwaarden. En soms, net als bij het pontje, blijken zelfs randvoorwaarden niet allemaal even belangrijk. Zolang we het maar droog houden en de overkant bereiken.