Trump’s impact op de Nederlandse IT-markt

 
10 mei 2017

Door Marco Gianotten

De retoriek van ‘America First’ is nu realiteit met Trump in het Witte Huis. Zijn beleid gaat ook een schaduw werpen op de wereld van global IT sourcing.

De eerste steen in de vijver wordt het verhogen van de minimale salarisdrempel voor Amerikaanse bedrijven om buitenlandse werknemers voor gespecialiseerde beroepen zoals een IT’er tijdelijk in dienst te nemen. Voor een zogenaamd H-1B visum is de huidige drempel voor een jaarsalalaris $ 60.000,-. Dit wordt naar verwachting $ 100.000,-. Ter vergelijking: in Nederland is het minimale bruto jaarsalaris voor een kennismigrant uit niet EU-landen inclusief vakantiegel minimaal € 56.040.-. Nog belangrijker is het sentiment van ‘Buy American, From American’ dan invloed gaat hebben met name de Indiase grootmachten in IT: TCS, Infosys, Wipro, Tech Mahindra en HCL.  

De VS liep de afgelopen twee decennia voorop in het uitbesteden van IT naar India. Met de hete adem van ‘aandeelhouderswaarde eerst’ en door het gemak waarmee mensen in de VS kunnen worden ontslagen, hebben Amerikaanse IT’ers hun banen met bosjes verloren. Infosys, de twee na grootste Indiase service provider haalt 60% van de omzet bij Amerikaanse klanten. Alle grote Indiase spelers zijn sterk afhankelijk van de VS. De trend om werk te verplaatsen naar India vlakte de laatste jaren iets af door automatiseren van IT. Manueel werk zoals testen, software deployment of het beheer van operationele omgevingen wordt gemanaged door automone systemen. Miljoenen IT-banen in India blijven. Om het werk soepel te laten verlopen het je ook onsite mensen nodig zoals projectleiders. Die komen vaak uit India en werken dan tijdelijk in de VS of Europa. Amerikaanse bedrijven als IBM en Accenture zijn ook prominent aanwezig in India. Die hebben vaak  geen H-1B visa nodig omdat hun projectleiders, scrummaster en lead architecten vaak de Amerikaanse nationaliteit hebben. Dat kan in hun voordeel werken met Trump als president. TCS anticipeerde zelf op de omslag in de VS: het aantal aangevraagde H-1B visa was in 2016 85% lager dan in 2015 (2.000 tegen 14.000). 

Wat betekent dat voor ons in Europa? Indiaase partijen zullen hun groeiambities verleggen naar Europa. Vele van hun ervaren mensen zullen aan de slag moeten voor Europese klanten.  Ze zullen agressiever zijn in biedingen. Volgens diverse insiders in de advieswereld zijn in 2016 al diverse deals in Nederland bij aanbestedingen ‘gekocht’ en de verwachting is dat Indiase spelers nog scherper en agressiever zullen zijn om deals binnen te halen.