De toekomst van IT: Intelligence amplification

 
15 oktober 2015

PRESENTATIE NICKY HEKSTER – IBM Watson ambassadeur

Nicky Hekster is binnen (en buiten) IBM Watson-ambassadeur en -adept. Daarnaast is hij Technical Leader Healthcare & Lifesciences bij IBM Benelux. Waar we bij de introductie van de personal computer nog droomden over harde schijven met een capaciteit van 20 Mb zijn we nu aangeland in het tijdperk waar we dagelijks 2,5 exabytes per dag produceren. Naar verwachting loopt dat op tot 44 zettabytes in 2020 – een zettabyte staat voor een getal met 21 nullen.

Dat volume bestaat voor het grootste deel uit ongestructureerde data vanuit social media: tekst, beeld en video, geproduceerd door de computers waar we allemaal de hele dag druk mee in de weer zijn: de smartphone. Daar bovenop komen data uit financiële transacties, gps-bepalingen, sensoren en in toenemende mate ook wijzelf in de vorm van het ‘quantified self’. Veel van deze data zijn tekst- en taalgebaseerd en daardoor neemt de taaltechnologie een enorme vlucht. In beginsel was taaltechnologie gericht op regels en logica en minder op context, maar Hekster stelt dat technologie steeds meer een uitbreiding van onze zintuigen wordt.

Watson is daarvan een goed voorbeeld. In beginsel functionerend als systeem dat in 1 seconde 200 miljoen A4’tjes kan doorwerken, maar nu al aanmerkelijk slimmer. Het helpt als een systeem begrijpt wat er bedoeld wordt met 4×4: een rekensom of een terreinwagen? Een expert wordt je pas als je kennis kunt vergaren, maar dat kunt combineren met observeren, interpreteren, evalueren en beslissen. Watson is hard op weg een verlengstuk van het menselijk denken te worden. Dat is nuttig, omdat mensen slecht zijn in het hergebruiken van beschikbare informatie. Dat speelt bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, waar medische vragen beter kunnen worden beantwoord als historische gegevens over medicatie en alle artikelen uit medische leerboeken en tijdschriften worden meegenomen. Zo is Watson op basis van alle toegevoegde bronnen onlangs geslaagd voor het artsenexamen oncologie. Artsen die Watson gebruiken, krijgen kennis over zaken die ze nog niet wisten en ook in callcenters kan Watson informatie aanbieden die afzonderlijke medewerkers niet weten. Een van de volgende stappen is een junior variant van Watson met een nu nog tamelijk technische naam: Cognitoys. Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen een groene dinosaurus aanspreken en vragen stellen: denk aan ‘waarom is de lucht blauw’ of ‘wat is de afstand tot de maan’. De kennis van de dino – afgestemd op kinderen – komt uit de cloud van Watson. Vanaf november in de winkels verkrijgbaar als de New Yorkse start-up succesvol is.

Een ander experiment is ChefWatson, waarbij Watson gevoed is met informatie over recepten, voedingswaarden, smaken en smaaksensaties en creativiteit. Met die gegevens is Watson in staat nieuwe, verrassende combinaties te maken die nieuwe smaakpatronen opleveren: denk aan een burrito met chocola of Tiramishu met blauwe kaas. Ciel Bleu, het sterrenrestaurant van het Amsterdamse Okura hotel, heeft er al mee gewerkt.

Hekster werpt ook een blik in de toekomst: die ligt in het samenvoegen van taal en menselijke analyse enerzijds en neurosynaptische computerchips anderzijds. Of in normaal Nederlands: als we chips ontwerpen die net zo functioneren als het menselijk brein, dan kunnen systemen op een andere manier omgaan met data – namelijk niet langer beperkt door kracht en snelheid. Deze chip is al toegepast bij een drone, die daardoor zeer snel en effectief was in het leren kennen van een omgeving – en obstakels te vermijden. Technologie neemt al een centrale rol in ons leven in, maar hoe wij denken en beslissen, daarbij gaat technologie een steeds grotere rol spelen. Het tijdperk van intelligence amplification is nabij.

Nicky Hekster sprak op Outsourcing Performance Day 2015. Zijn presentatie kunt u hier bekijken.